Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΣΡΟΥΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΔΥΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΙΧΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!!

 οι ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο facebook



Εις το εξής θα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είναι η θέση τους!!  Πρόκειται για ένα γυναικείο ειδώλιο ύψους 88 εκατοστών και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος και τα δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης,  από την εποχή του προομηρικού πολιτισμού. υπολογιζόμενης αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο σερ  Colin Renfrew, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ,  ανακάλυψε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της UNESCO του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε. Ο διευθυντής του γερμανικού Μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, δεν δίστασε να κατηγορήσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους. Υποστήριζε επίσης ότι τα αρχαία είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση εφόσον η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της UNESCO το 1992.
Εν τέλει οι δυο αρχαιότητες, που είχαν εξαχθεί παράνομα,  επαναπατρίστηκαν και παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα παρουσία του γερμανού Πρέσβη Δρα Peter Schoof (Πέτερ Σόοφ) και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου. Θα αποτελούν πλέον μέρος της μόνιμης έκθεσης των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Γιώργος Κακαβάς, αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου δήλωσε   «Γνωρίζουμε την ιστορία τους και αυτό μας επιτρέπει να την κοινωνούμε και στους επισκέπτες μας, ως μέρος της ιστορίας ενός ολόκληρου πολιτισμού».


Πληροφορίες από www.iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου