Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΟΛΗ Η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ.



Ένα κτίριο του 19ου αιώνα, στην καρδιά της Πλάκας, θα στεγάσει μνήμες από τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή. Θα γίνει ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του -με τα αυθεντικά έπιπλά του- θα υπάρχουν οι  πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του, χειρόγραφά του,  έργα ζωγραφικής δικά του ή πίνακες που αγαπούσε και μία έκθεση αρχειακού υλικού του. Το «Σπίτι του Ελύτη», που καμία σχέση δεν έχει με το πραγματικό σπίτι όπου διέμενε ο ποιητής, θα στεγαστεί σε ένα κτήριο που στην αρχική του μορφή περιελάμβανε δυο ανεξάρτητες κατοικίες και μέχρι πρότινος στέγαζε το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.


Επιπλέον, στο «Σπίτι του Ελύτη», θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες προκειμένου οι επισκέπτες να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για την προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου νομπελίστα. Τέλος, θα υπάρξει βιβλιοπωλείο και χώρος με πλούσιο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τον Οδυσσέα Ελύτη και την εποχή του. Έχει προβλεφθεί επίσης και χώρος περιοδικών εκθέσεων. Η αίθουσα εκδηλώσεων και το καφέ θα ολοκληρώσουν την διαμόρφωση του χώρου μετατρέποντας τον σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας

Έτσι ικανοποιήθηκε ένα αίτημα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, να στεγαστεί το Αρχείο Ελύτη σε ένα από τα διατηρητέα κτήρια του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα. Αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να μετατραπεί σε «Σπίτι του Ελύτη» το διώροφο απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά (Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 7).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ http://artmag.gr/, http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου