Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Είναι ένας ουρανοξύστης στους Αμπελοκήπους, με ανακύκλωση-κομποστοποίηση σκουπιδιών, διαχείριση ομβρίων κ.λπ., που ενσωματώνει τμήματα της φύσης με κατακόρυφους κήπους, όπου οι ένοικοι έχουν λαχανόκηπο, οπωροφόρα, ελιές, θερμοκήπια, κατσίκες, κουνέλια, κότες, με τρόπο ώστε η κάθε οικογένεια να καλύπτει τις διατροφικές της και παρέχει την ευχαρίστηση της ενασχόλησης με την αγροτική ζωή.
Είναι το υλοποιημένο έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Ζαρμπή, επισήμως «Μια αστική φάρμα στο κέντρο της Αθήνας».

Η φάρμα στους Αμπελοκήπους δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή της γιαγιάς. Με ιδιοκτήτη τον αρχιτέκτονα-κατασκευαστή Κωνσταντίνο Ζαρμπή που ασχολείται με οικολογικές και πράσινες αναπτύξεις, η ζωή στο κέντρο της Αθήνας είναι αλλιώς.«Μπαμπά, ξέρεις, η φίλη μου η Μαρία που μένει στην Εκάλη έχει ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα. Είναι πλούσια, μου λέει μια μέρα ο εξάχρονος γιος μου. Παιδί μου, του λέω, εμείς είμαστε πιο πλούσιοι, γιατί έχουμε σπίτι με κατσίκα! Και με κουνέλια, κότες, φραγκόκοτες, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και λαχανόκηπο! Πίνουμε κάθε πρωί το γάλα της κατσίκας μας και φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι και τα δικά μας τυριά, τρώμε τα φρέσκα αυγά, το κρέας και τα λαχανικά μας, ξέροντας ότι δεν έχουν ορμόνες, φάρμακα και χημικά. Επιπλέον, αυτά όλα είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχουμε τα πάντα δίπλα μας, τους φίλους μας, σχολεία, θέατρα, μαγαζιά, μουσεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, κ.λπ. και δεν χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στο περίπτερο, όπως η φίλη σου που μένει στην Εκάλη» δηλώνει ο κατασκευαστής.


Ο λαχανόκηπος έχει φυτευθεί πάνω σε εγκιβωτισμένα παρτέρια, ενώ τα καρποφόρα δένδρα βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. «Η μακροημέρευση των καρποφόρων απαιτεί γνώση και εμπειρία» διευκρινίζει στην Καθημερινή, αλλά «με τον λαχανόκηπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα». Ωστόσο, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα, οι απώλειες στην παραγωγή συχνά είναι μεγάλες. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ντομάτα του κήπου μου και σε εκείνην της αγοράς» λέει. Ο τρόπος καλλιέργειας παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. «Εγώ χρησιμοποιώ σπόρους από αυτόχθονες ποικιλίες και όχι υβρίδια». Ανοστο χαρακτηρίζει και το κοτόπουλο που δοκιμάζει σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.


Μια μόδα από το εξωτερικό

Ταράτσες που δεν έχουν απλωμένα ρούχα και κεραίες, αλλά κατσίκες, κότες, κουνέλια, οπωροφόρα δέντρα και μυρωδικά φυτά είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από το εξωτερικό. Από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης έως τις φαβέλες της Βραζιλίας, η «αστική γεωργία» έγινε τάση τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Σπίτι με κατσίκα στους Αμπελόκηπους –Μια φάρμα στην καρδιά της πόλης [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/164733#ixzz3B6WkKaO5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου