Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΝΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ -ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ!!!!!!


Το “Δείπνο της Άνοιξης” έγινε θέμα και μια ομάδα πρωτοβουλίας στις 21 Δεκεμβρίου ανέλαβε να δει όχι απλά τα οργανωτικά του ζητήματα, αλλά να προκαθορίσει κανόνες.
Βήμα προς βήμα η ομάδα ξεκαθάρισε τους στόχους της. Έναν δεκάλογο για τα όσα επιδιώκει:
1. Ενισχύουμε τους κοινωνικούς δεσμούς στη γειτονιά.
2. Βοηθάμε να δημιουργηθούν μη εμπορευματικές σχέσεις.
3. Διευκολύνουμε την ανάπτυξη αλληλεγγύης.
4. Αναδεικνύουμε την αξία της συλλογικότητας.
5. Δείχνουμε ότι σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς λεφτά.
6. Αναζωογονούμε την αυτενέργεια και την ευρηματικότητα των πολιτών.
7. Λειτουργώντας παραδειγματικά ασκούμε το δικαίωμα στην πόλη.
8. Διασώζουμε τη μνήμη και μαθαίνουμε την ιστορία του δρόμου όπου ζούμε.
9. Κάνουμε μόνοι μας πράγματα που παλιότερα αναθέταμε σε θεσμούς.
10. Ομορφαίνουμε τη ζωή στην πόλη και τη ζωή μας.
Το “Δείπνο” προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 28 Απριλίου,  ενώ στις 29 Απριλίου θα γίνει και “η Συναυλία της γειτονιάς”, αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, και το μενού του διαρκώς εμπλουτίζεται: τα εστιατόρια της περιοχής ετοιμάζουν τις σπεσιαλιτέ τους, νοικοκυρές και μαγείρισσες θα βάλουν πρόσθετες κατσαρόλες, ενώ οι κάτοικοι της Σβώλου, από την οδό Αγγελάκη μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, θα κατέβουν από τα διαμερίσματα στα πεζοδρόμια με τα δικά τους φαγητά. Τα μπαρ και οι καφετερίες, σε αυτό το τμήμα της οδού, συνεισφέρουν με ποτά, κρασί, ρακόμελο και μπύρες σε μια πρωτόγνωρη συμμαχία καταστηματαρχών και κατοίκων.

 «Να ξαναγίνουμε ΓΕΙΤΟΝΙΑ!» είναι το σύνθημά μας. Κι αυτή είναι η αρχή. Γι αυτό και δεν είναι ένα ανοικτό δείπνο με μπουφέ για κάθε διερχόμενο. Τα τέσσερα ντουβάρια του διαμερίσματος είναι ο αντίπαλος: να σπάσει η απομόνωση, να λυθούν οι γλώσσες, να συνυπάρξουμε κερδισμένοι κοινωνικά. Η γειτονιά γνωρίζει την καθολική συμμετοχή των καταστηματαρχών, που δεν δίνουν εμπορικό χαρακτήρα στο γεγονός. Συνεισφέρουν με είδη και προϊόντα, την ώρα που πολλών το ταμείο είναι στο… όριο.

http://www.positivemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου