Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΘΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ.

Περίπου ένα λεπτό θα διαρκέσει η συμβολική επίδειξη του ανάπηρου ο οποίος αναμένεται, φορώντας μία ειδική μεταλλική στολή, να σηκωθεί από το καροτσάκι του, να κάνει μερικά βήματα μέσα στο γήπεδο του Σάο Πάολο και να κλωτσήσει την μπάλα του Μουντιάλ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Πίσω από τη θαυματουργή στολή βρίσκεται ο διάσημος νευροχειρουργός Μιγκέλ Νικολέλης, γνωστός και ως «γητευτής του εγκεφάλου»! Η τεχνολογία αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε περίπου 15 χρόνια.
Οσοι έχουν δει τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας «Αϊρον Μαν» μπορούν να καταλάβουν πώς περίπου θα εμφανιστεί ο ανάπηρος. Η μεταλλική στολή επέχει ρόλο εξωσκελετού, ο οποίος όχι απλώς στηρίζει το σώμα, αλλά το βοηθάει και να κινηθεί, δηλαδή να κάνει βήματα, να κλωτσήσει, να πιάσει κάτι που του πετούν κ.λ.π. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ολόκληρη αυτή η στολή κινείται απλώς με τη... σκέψη! Δηλαδή ό,τι σκέφτεται αυτός που τη φοράει, αυτό εκτελεί η στολή. Ακριβώς δηλαδή όπως λειτουργεί φυσιολογικά και το σώμα μας.
Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα για να αποσταλεί το σήμα του εγκεφάλου (δηλαδή η επιθυμία) στη στολή οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ, όπου κατασκευάστηκε ο εξωσκελετός, έπρεπε να εμφυτεύσουν στο κρανίο του ασθενούς ηλεκτρόδια. Αυτή τη φορά όμως τα σήματα θα μεταδοθούν με ένα ειδικό καπέλο ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, ασύρματα και χωρίς να γίνει επέμβαση στο κεφάλι του αναπήρου. Επιπλέον, η στολή όταν δοκιμάστηκε σε μαϊμούδες παρείχε και την αίσθηση της αφής.
Πώς γίνεται αυτό; Το εμφύτευμα μετατρέπει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κίνηση, ενώ παράλληλα στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο για την υφή των αντικειμένων. «Οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν την κίνησή τους με τη σκέψη τους, ενώ θα λαμβάνουν και αισθητήρια ερεθίσματα από τα χέρια και τα πόδια τους» εξηγεί ο κ. Νικολέλης.
Το επιτυχημένο πείραμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας, γνωστής ως Walk Again, η οποία «τρέχει» τα τελευταία 10 χρόνια και στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτους ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι ερευνητές είχαν εκπαιδεύσει έναν θηλυκό πίθηκο, την Ορόρα, να χειρίζεται υπολογιστή, με πληροφορίες που δίνονταν μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων.

Πηγή : tanea.gr