Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΝΑ «ΧΑΜΕΝΟ» ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΟΠΕ ΝΤΕ ΒΕΓΑ


Ο Λόπε δε Βέγα, ήταν ένας  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ισπανικής μπαρόκ λογοτεχνίας.  Το έργο ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή ισπανικής λογοτεχνίας Αλεχάντρο Γκαρθία Ρέιντι, ο οποίος ερευνούσε στη Βιβλιοθήκη για λογαριασμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.


Το έργο τιτλοφορείται Mujeres y Criados —"Γυναίκες και Υπηρέτες"— και πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1613-'14, την εποχή που η λογοτεχνική παραγωγή του δε Βέγα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Το χειρόγραφο αντίγραφο που εντόπισε ο Ρέιντι χρονολογείται από το 1631. Η ύπαρξη του έργου ήταν γνωστή χάρη σε έναν κατάλογο που είχε αφήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, στον οποίο αναφερόταν λεπτομερώς στα δημιουργήματά του. Μολονότι θεωρείτο χαμένο, το χειρόγραφο ήταν στην κατοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το 1886
Ο Λόπε δε Βέγα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της "Χρυσής Εποχής" της Ισπανίας και ένας από τους γνωστότερους θεατρικούς συγγραφείς του 17ου αιώνα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το "χαμένο" έργο να παρουσιαστεί στο θέατρο το επόμενο φθινόπωρο.
ΠΗΓΗ kathimerini.gr
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΠΕ ΝΤΕ ΒΕΓΚΑ (1562-1635)
Πολυγραφότατος συγγραφέας προικισμένος με γλαφυρή πένα. Θεωρείται μεγάλος ανανεωτής του ισπανικού θεάτρου. Έζησε μια ζωή γεμάτη ένταση και πάθη, ερωτεύθηκε παράφορα, εκτέθηκε σε κινδύνους, απέκτησε πολλά νόθα και νόμιμα παιδιά, χειροτονήθηκε ιερέας. Ήταν όμως και ένας άνθρωπος ιδιαίτερα προικισμένος πνευματικά, που διάβαζε λατινικά στα 5 του χρόνια και που μετέφραζε στίχους του Κλαύδιου, σε ηλικία 10 ετών. Στα 12 του χρόνια,  μαθητής στους Ιησουίτες έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο. Στα 14 του και ενώ έχει σπουδάσει φιλολογία και μουσική δραπέτευσε από το σχολείο του με ένα  συμμαθητή του και διέσχισε πεζός τη βορειοδυτική Ισπανία. Ακολούθησαν έρωτες, παράνομες σχέσεις, ένας γάμος, μια μακρόχρονη εξώγαμη σχέση, εξορία. Το 1613 αποφάσισε να χειροτονηθεί παπάς, ελπίζοντας να δαμάσει τα πάθη και την φλογερή ιδιοσυγκρασία του. Ο ασκητικός όμως τρόπος ζωής του δεν κράτησε παρά μόνο δύο χρόνια.
Στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του πρόλαβε να γράψει περισσότερα από 1800 δραματικά έργα και μας σώζονται περίπου 800. Τα έργα του αντλούν τα θέματα τους από την ισπανική ιστορία, από την ευρωπαϊκή ιστορία, από ιπποτικά θέματα, από την μυθολογία, από τους βίους των αγίων και από τη Βίβλο. Έγραψε ιστορικά δράματα, θρησκευτικά δράματα, κοινωνικά και ρομαντικά έργα, καθώς και ένα καθαρά ισπανικό είδος που ονομάζεται Comedias de capa y espada που μεταφράζεται έργα του μανδύα και του σπαθιού και που είναι ιπποτικές κωμωδίες ηθών.
Ο Λόπε ντε Βέγκα θεωρείται καλός τεχνίτης της δραματικής τέχνης. «Η Φιλομένη» (La Filomena, 1621),  «Η Ανδρομέδα» (La Andrómeda,1621); «Η Κίρκη» (La Circe, 1624), και το επικό ποίημα που αφηγείται το τέλος των  Σταυροφοριών «Η κατακτημένη Ιερουσαλήμ» 1609), «Φουεντεοβεχούνα» (Fuenteovejuna,1612).
Το Φουέντεοβεχούνα είναι το γνωστότερο θεατρικό του, με θέμα τη δύναμη του κυρίαρχου λαού που  επιβάλει, όταν πρέπει, την δική του δικαιοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου